fbpx

3 lessons learned na jaren streven naar meer productiviteit

Hoeveel boeken, podcasts, online courses, blogposts en tijdschriften ik de afgelopen jaren heb verslonden rond het thema “productiviteit” weet ik niet meer. Maar dat het er veel zijn staat, zoveel is zeker. Het is dan ook één van mijn favoriete onderwerpen en ik smul van elk nieuw inzicht dat mij wordt aangereikt.Tegelijk is “productiviteit” zo’n idioot woord. Het doet denken aan autofabrieken die nog meer auto’s van de band willen laten rollen, of aan winkelpersoneel dat harder moet werken. Maar voor mij gaat het niet om meer werken of harder werken, maar om bewuster te kiezen wat ik doe en op welke manier.

“Time is what we want most, but what we use worst!”
— William Penn

En ja, door elke tip, elk inzicht, elk systeem dat ik in de praktijk breng, krijg ik ook effectief meer werk gedaan, op minder tijd, maar ik werk zeker niet harder en het is toch vooral mijn rusteloze hoofd dat er het meeste baat bij heeft.

Dat jarenlange streven naar meer productiviteit (en dat streven is nog niet voorbij, gelukkig maar, want het is zo boeiend) leerde me drie belangrijk lessen. Drie take-aways die ik graag met jou wil delen, in de vorm van een mooie quote.

The only way to do it is to do it

Als notoir procrastinator (een mooier woord dan uitsteller, maar even onproductief) heb ik heel vaak de reflex om weg te lopen van vervelende taakjes.

Als ik iets moet doen dat ik niet graag doe heb ik opeens heel erg dringend heel erg belangrijke dingen te doen: zoals voor de 101e keer mijn mails checken, mijn bureau opruimen (Ja. Dat. Moet. Echt. Nu.) of koffie gaan maken. Of liefst nog alle drie.

Of ik maak excuses als “jaja, ik doe dat wel als ik er eens tijd voor heb” of “goh ja, dat zou ik ook eens moeten doen, straks”.

Maar die vervelende taakjes gaan niet weg, integendeel, ze blijven op mijn todo-list staan, ze blijven in mijn hoofd spoken en ze blijven op mijn zenuwen werken.

Dus steeds vaker slik ik de kikker* door en doe ik het gewoon, dat vervelende ding. Nu. Meteen. En dan is het gedaan, ik blij, taakje weg, op naar het volgende! Nail that todo-list!

Done is beter than perfect

Perfectie is een echte productiviteitskiller.

Ik las eens dat je 20% van het werk steekt in 80% van het resultaat en 80% van het werk in die laatste 20% die je dan brengt van goed naar perfect (of toch bijna, want bestaat perfectie eigenlijk wel).

Een 8 op 10, daar tevreden mee kunnen zijn, dat is zo bevrijdend.

En zeg nu zelf, hoe reageer jij als je kind thuiskomt met een 8/10 op een wiskunde-toets.

Don’t work hard, work smart

Heel bewust ga ik op zoek naar de beste tools en systemen om mijn werk te kunnen doen. Liever betaal ik voor een goed systeem, dan te chipoteren met een gratis draak.

Systemen, dat zijn voor mij onder andere een aantal digitale tools als Canva, Convertkit, Loom, Notion of TextBlaze die een heleboel van mijn werk automatiseren.

Maar systemen hoeven niet noodzakelijk te bestaan uit digitale tools. Ook mijn bullet journal een strakke weekplanning, het batchen van gelijkaardige taken in themadagen, batching, … helpen me om mijn taken op een betere manier te doen.

Wat is jouw belangrijkste les voor meer productiviteit?

Voila, mijn drie belangrijkste lessen, mijn drie motto’s, drie dingen die ik elke dag probeer in de praktijk te brengen. Met wisselend succes soms, maar het maakt mijn leven meestal wel een pak minder gecompliceerd!

Wat is jouw belangrijkste motto voor meer productiviteit in je leven?

* Uit “Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time” van Brian Tracy

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This