fbpx

Hoe ik Notion inzet in mijn dagelijkse leven en business

Dat ik fan ben van Notion is allang geen geheim meer. Integendeel, ik schreeuw mijn liefde voor de tool dagelijks van de daken. Dankzij Notion behoud ik orde en overzicht over mijn leven en mijn werk. Echt alles, van mijn businessplanning tot de vaccinaties van de kat houd ik bij in Notion.

Uiteraard gebruik je de tool zoals het voor jou het beste past, maar ik merk dat veel mensen niet goed weten waar te beginnen wanneer ze starten met Notion. De mogelijkheden zijn dan ook oneindig, als je er onbezonnen aan begint, raak je al snel overweldigd.

Daarom geef ik je graag een blik achter de schermen van mijn eigen Notion workspace. Zo zie je hoe ik mijn leven en business op de rails hou met deze tool. Wie weet inspireert het jou.

Mijn dashboard

Net zoals het dashboard in je wagen, bevat ook je Notion dashboard de belangrijkste databases of de databases die je het meeste gebruikt. Bij mij zijn dat de volgende databases:

  • Mijn takenlijst, de spil van mijn Notion-workspace. Dit is in feite mijn complete to-dolijst die ik telkens aanvul met nieuwe taken, afspraken en herinneringen.

  • Mijn day-by-day planning voor de huidige week. Hier heb ik meteen een zicht op mijn dagelijkse BIG 3, de 3 belangrijkste taken van die dag. Dit zijn de taken die ik sowieso wil afgewerkt hebben op die dag. Alles wat ik extra kan doen, is bonus. Dankzij mijn dagplanning met mijn big 3 heb ik na elke dag het gevoel dat ik iets verwezenlijkt heb in plaats van gewoon de hele tijd “druk-druk” bezig geweest te zijn.

  • Mijn area’s: een verzameling van de verschillende databases met ongoing onderdelen van mijn business, zoals “financiën”. Dit zijn geen projecten met een einddatum, maar deze taken blijven lopen zolang mijn bedrijf bestaat en keren maandelijks/wekelijks/jaarlijks terug.

  • Mijn projecten: een verzameling van alle projecten binnen mijn business met een duidelijk eindpunt. Zo heb ik een project voor elke Masterclass <evt. met link naar de Masterclasses> die ik maak en geef. Eindpunt is dan bijvoorbeeld de dag van de Masterclass. Of de dag erna voor eventuele klantenondersteuning.

Langetermijnplanning

Aan het einde van elk jaar maak ik een planning voor het volgende jaar. Hetzelfde doe ik aan het einde van elk kwartaal, elke maand, elke week en elke dag. Mijn kwartaalplanningen zijn het meest uitgebreid. De andere planningen gebruik ik vooral voor een review op het einde van de maand/het jaar… of om een overzicht te hebben van mijn planning voor de volgende dag of week en bij te sturen waar nodig.

Goodreads in Notion

Wie graag en veel boeken leest, kent ongetwijfeld de Goodreads-app. Hierin hou je leeslijsten bij van boeken die je wil lezen, al gelezen hebt of aan het lezen bent. Ik heb zo’n leeslijst in Notion. Niets tegen Goodreads, ik vind het een heel handige app. Maar dankzij Notion heb ik geen aparte app nodig, alles staat in één tool.

Mijn receptendatabase

Ik probeer af en toe graag een nieuw recept uit. Vaak vind ik leuke recepten online door te googelen of via Pinterest. Of ik zie iets in een tijdschrift of flans zelf iets in elkaar dat een schot in de roos blijkt te zijn. Al die verschillende recepten hou ik bij op één plaats. Je kan het al raden: in een receptendatabase in Notion. Ik voeg de ingrediënten toe, de bereidingswijze en een mooie foto. De volgende keer dat ik geen antwoord heb op de vraag “wat eten we vanavond?”, dan weet ik alvast waar ik moet gaan zoeken.

Inpaklijst

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan pas met een gerust hart op vakantie vertrekken als ik weet dat alles goed voorbereid is. En daarbij hoort ook een inpaklijst. Vroeger in Excel, nu in Notion voor nog meer filterplezier.

Ik nam mijn inpaklijst uit Excel over en gaf elk item bijkomende properties, zoals:

  • voor wie is het?

  • in welke kamer van het huis vind ik dit?

  • voor welk type vakantie is dit? Strandvakantie, skiën, Chirokamp…

  • heb ik dit voor deze vakantie nodig? Een weekendje op hotel is niet hetzelfde als 3 weken trekken door Zweden, toch?

  • “Ingepakt”-checkbox. Want afvinken is ’t leven.

Verzamelingen en lijstjes

Je kan voor alles een database maken in Notion. Hou je inspirerende quotes bij? Maak je graag lijstjes met cadeau-ideeën? Zie je graag je maandelijkse omzet in een mooie tabel?

Het kan allemaal in Notion. Ik zet er zelfs de vaccinatiedata in, zowel voor mezelf (hello, coronavaccin!), de kinderen als de kat.

Ook ideeën voor onze volgende tripjes verzamel ik in een handig lijstje. Ergens een leuk logeeradresje gezien? Een restaurant dat ik wil uitproberen? Op de lijst.

Als ik de vraag krijg wat ik wil voor m’n verjaardag, verwijs ik simpelweg naar mijn lijst.

Nog een lockdown (nummer 3, 4? De tel kwijt ondertussen)? I’m prepared! Online activiteiten om de kroost (en onszelf) dagenlang te entertainen, allemaal in een handige database.

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This