fbpx

Let’s talk about Notion (en start met een eenvoudige takenlijst)

Notion is ontzettend veelzijdig. Je kan er in kwijt wat je maar wil. Ik gebruikte vroeger Evernote (om informatie in op te slaan), Asana (als projectmanager en todo-lijst), een aantal Excel-werkmappen (voor het bijhouden van lijsten en databases) en Google Drive (om al mijn bestanden in op te slaan). Dat waren min of meer de tools die ik gebruikte als extern geheugen.

Excel gebruik ik nog steeds als ik uitgebreide formules nodig heb, maar voor een aantal simpele dingen is Notion een waardige vervanger. Ook Google Drive blijft uiteraard onmisbaar, al merk ik ook hier dat ik steeds meer rechtstreeks in Notion opsla. Asana en Evernote heb ik volledig overboord gekieperd.

Notion is voor mij nu the place to be voor al mijn resources, notities, dingen die ik wil bewaren, … en mijn projectmanager en takenlijst.

Waarom Notion?

Ik ben altijd op zoek naar hoe de dingen die ik moet doen beter, sneller en efficiënter kunnen. Ik heb dan ook altijd een duidelijk idee over wat een bepaalde tool moet kunnen. En vaak bots ik daar toch op een aantal beperkingen. De makers van een tool hebben vaak een bepaalde visie die ze perfect weergeven in hun tools, maar die komt niet altijd 100% overeen met wat ik zou willen.

Ik zet de dingen graag volledig naar mijn hand. Dat is het IT-kantje dat er nog steeds inzit. Ik weet wat er technisch mogelijk is, en dan wil ik dat dat ook in de praktijk kan, maar dat is niet altijd het geval.

Maar toen was daar Notion. Een tool die je bijna volledig zelf kan vormgeven, die (toegegeven) ook zijn beperkingen heeft (die zullen er altijd wel zijn) maar waar je zelf veel meer controle hebt over hoe je de tool gebruikt. Een tool naar mijn hart dus.

Bovendien vind ik het een enorm voordeel dat Notion zoveel-in-één is. Het vervangt in één klap verschillende tools en één tool die heel veel kan, is (niet altijd, maar wel vaak) beter dan veel tools die elk maar een beperkte functionaliteit hebben.

De steile leercurve

Hoe meer mogelijkheden, hoe moeilijker. Denk maar aan de microgolfoven met de twee knoppen, eentje voor het vermogen en eentje voor de tijd, die kan iedereen bedienen zonder handleiding. Maar de microgolfoven met stoomfunctie, defrost-standen en grill-combo, dat is toch alweer een ander verhaal.

Zo ook Notion. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, de leercurve is dan ook behoorlijk pittig. Maar de gebruiksvriendelijkheid zorgt er dan weer voor dat iedereen het kan gebruiken. Je hoeft geen IT-wonder of programmeer-genie te zijn om Notion te gebruiken.

In het begin kan het wat overweldigend zijn, maar start klein, stapje voor stapje en breid gaandeweg uit. Gooi je vertrouwde tools pas overboord als je het gevoel hebt dat je helemaal op Notion kan vertrouwen.

Een eenvoudige takenlijst

Een takenlijst is voor mij één van de belangrijkste tools in mijn leven, zowel werk als privé. Ik gebruikte voorheen Asana en was daar zeer tevreden over, maar omdat ik in Notion veel meer zelf kan bepalen hoe mijn takenlijst eruit ziet, welke informatie ik wil opslaan over een taak en in mijn taken makkelijk kan linken naar mijn notities of andere resources heb ik mijn volledige takenlijst in Notion gestoken.

Je een takenlijst kan heel eenvoudig zijn (al je taken, gesorteerd op deadline met afgevinkte taken die verdwijnen) maar ook heel complex (met prioriteiten gebaseerd op verschillende parameters, met links naar weekoverzichten, …

Een eenvoudige takenlijst in NotionEen eenvoudige takenlijst - Unclouded

 

Maar ook hier weer raad ik aan: begin simpel, met een eenvoudige lijst en breid die stap voor stap verder uit tot een killer-takenlijst-next-level die iedereen van zijn sokken blaast.

Meer weten over Notion? Lees dan ook deze blogposts!

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This