fbpx

Notion vs Evernote – mijn subjectieve en ongezouten vergelijking

De hamvraag voor velen: moet ik Evernote overboord gooien en Notion omarmen?
Om te beginnen: van mij moet je helemaal niets. Maar ik geef je wel graag mijn eigen subjectieve mening louter gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Voormalig Evernote-gebruiker

Ik heb Evernote jaren gebruikt, maar als ik heel eerlijk ben, gebruikte ik het nooit intensief en achteraf bekeken gebruikte ik het vooral omdat ik niets beters had.

Ik gebruikte Evernote vooral als een soort fichebak waarin ik heel veel verzamelde. Maar niet veel actie ondernam. Recepten, artikelen die ik nog eens wilde (her)lezen, tips voor leuke activiteiten, inspiratie voor op reis, …

Ik heb enkele keren gepoogd om er meer van te maken: een todo-lijst, een project-manager, maar dat was het toch niet.

Gegevens verzamelen per project, dat was nog wel handig. Maar een todo-lijst, dat lukte echt niet. Je kan in Evernote perfect een checklist maken, met checkboxen die je kan afvinken, maar de afgevinkte todo’s bleven gewoon in het lijstje staan. Ze werden niet doorstreept, laat staan dat ze verdwenen of naar onder aan de lijst verplaatst werden. Resultaat: een lange lijst die lang bleef ook al vinkte je dingen af. Niet echt overzichtelijk. Voor project management en todo’s gebruikte ik dan Asana.

Ik maak ook heel graag tabelletjes met gegevens. “Kan het in tabelvorm, dan zal het in tabelvorm”, is een oud Limburgs gezegde dat ik strikt naleef. Maar ook daar blinkt Evernote niet in uit. Een tabel in Evernote maken is nog lastiger dan in Word en ik vind tabellen in Word echt horror. (Ik kende ooit iemand die een volledige adressenlijst in een Word-tabel maakte. 🙃) Voor tabellen gebruikte ik dus Excel.

Ik gebruikte Evernote als fichebak, als verzameling van notities, Asana als project manager en todo-list en Excel om informatie te verzamelen die ik in tabellekes wou of waar berekeningen op moesten worden toegepast.

Werkte allemaal prima, maar toen leerde ik Notion kennen en kwam alles hierin samen.

Notion for the win

Het zal misschien afgezaagd klinken, maar sinds in Notion gebruik heb ik al veel andere tools gedumpt. Als ik specifiek kijk naar de vergelijking met Evernote, kan ik net dezelfde dingen in Notion. Maar met dat verschil dat ik in Notion full control heb over hoe die “fichebak” eruitziet. En dat ik al mijn fiches voorhanden heb op de plaats waarin ik ze nodig had.

Neem nu deze blogpost. Ik heb in Notion een content kalender waarin ik al mijn blogposts en een aantal social media posts plan. Een database dus met de titel van de blogpost, de datum waarop hij zou moeten verschijnen, enkele tags om aan te geven in welke categorie hij past, de beelden die ik erbij wil gebruiken en nog een heleboel andere relevante informatie. Maar ook de inhoud van de blogpost, de bijbehorende mail, de social posts die hierbij horen, staan allemaal in die database. Want elk item in die database is weer een pagina op zich waarin je tekst, foto’s, tabellen, … kwijt kan. Alles bij de hand dus.

Met verschillende views en filters kan ik dan een overzicht krijgen van de blogposts die ik nog moet schrijven, die al gepost zijn, die bij een bepaalde categorie horen, …

In Evernote zou dit een heel pak statischer geweest zijn en zou de combinatie met een tool als Asana wellicht nodig geweest zijn om de planning in te maken.

Waar blinkt Evernote in uit ten opzichte van Notion?

  • Zoeken: Evernote is een krak in zoeken, vooral omdat je hier ook kan zoeken in ingescande documenten.

  • Mails bewaren: je krijgt een persoonlijke e-mailadres (@m.evernote.com) waarnaar je een e-mail kan forwarden. De e-mail verschijnt dan in Notion met de onderwerp-regel als titel.

  • Web Clipper: met de web clipper kan je webpagina’s rechtstreeks in Evernote opslaan. Notion heeft ook een web clipper, maar de mogelijkheden van die van Evernote zijn wat uitgebreider.

  • Zapier-integratie: via Zapier kan je andere tools aan Evernote koppelen zodat je taken kan automatiseren. Bijvoorbeeld: telkens als je een e-mail in Gmail met een ster aanduidt, creëer je een nieuwe notitie in Evernote. Of telkens wanneer je een nieuwe notitie in een bepaald Evernote-notitieboek maakt, creëer je een nieuwe taak in Asana.

Waar is Notion beter in dan Evernote?

  • All-in-one: Notion kan een vervanging zijn voor heel veel tools zoals Evernote, Asana en in beperkte mate voor Excel en Google Drive. Maar ook Pocket en Goodreads werden bij mij al vervangen door Notion.

  • Notion = lego (en al de rest is Playmobil): met Notion bouw jij wat jij wil. Wil je een projectmanagementtool en een todo-list, dan maak je die. Wil jij een receptendatabase of een to-read-lijst? Dan bouw je die. Wil je een notititie-app, dan gebruik je Notion als notitie-app. Er wordt zelfs gefluisterd dat er mensen zijn die een website bouwen in Notion, of er hun facturen in maken.

Conclusie

Voor mij persoonlijk komt Notion absoluut als winnaar uit de bus. Er zijn zeker dingen waar Evernote beter in is, maar die wegen voor mij niet op tegen het feit dat Notion all-in-one is en dat je ervan kan maken wat je wil. Evernote is een notitie-app, Notion gebruik je als notitie-app (en als zoveel andere dingen).

Bovendien is Notion nog relatief jong en in volle ontwikkeling. Ik ga er dus van uit dat Notion nog een serieuze inhaalbeweging zal doen wat betreft de dingen waarin ze achterop hinken t.o.v. Evernote.

Wat gebruik jij? Notion of Evernote of allebei?

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This