fbpx

Bespaar jezelf opzoek- en schrijfwerk met TextExpander (video)

Soms zijn er zo van die tools waarvan je niet wist dat je ze nodig had, maar die je niet meer zou kunnen missen als je ze eenmaal leert kennen. TextExpander is er zo eentje. Ik gebruik die elke dag om automatisch korte of heel lange stukken tekst in te vullen.

Waarom TextExpander?

Hoe vaak moet je je btw-nummer invullen in een formulier? Of krijg je de vraag om je facturatiegegevens door te sturen?

Hoe vaak krijg je dezelfde vraag voor een samenwerking waar je geen tijd voor (of zin in) hebt? Even nadenken hoe je vriendelijke “nee” zegt. Copy/paste van een vorige mail kan. Ga maar even opzoeken!

Of … typ de afkorting ;nee en je hebt meteen jouw bericht.

Met TextExpander hoef je die tekst maar één keer te typen. Daarna gebruik je een afkorting elke keer je dat stuk tekst nodig hebt. Zo hoef je je btw-nummer niet meer uit het hoofd te kennen, of het elke keer op te zoeken. En zo hoef je ook je hoofd niet meer te breken op die standaard e-mails die je af en toe moet schrijven.

In de video ontdek je hoe je deze kleine krachtpatser gebruikt. Of lees de uitleg onder de video.

Hoe gebruik je TextExpander?

Het enige wat je hoeft te doen, is TextExpander installeren. Wil je hem kunnen gebruiken in al je programma’s, zoals Word, Excel, en ook online? Dan kies je best voor de desktop app. Ga je die enkel online gebruiken, dan kan je kiezen voor de Chrome extensie. Beide versies installeren is geen goed idee, ze durven elkaar al eens tegenwerken.

Van zodra je TextExpander geïnstalleerd hebt, kan je hem gebruiken. Je hoeft die niet apart te linken aan Gmail of Word, bijvoorbeeld.

Hoe werkt TextExpander?

Met TextExpander hoef jij enkel een afkorting te typen en de tool vouwt die uit tot de volledige tekst.

Hoe voeg je een nieuwe snippet toe?

Om een nieuwe snippet toe te voegen, typ je eerst het volledige stukje tekst in TextExpander. En dan geef je daar je eigen gekozen afkorting aan. Vanaf dat moment zal TextExpander altijd je tekst aanvullen wanneer je die afkorting gebruikt.

Hoe kies je de beste afkortingen?

Als je de afkortingen kiest, moet je met 2 dingen rekening houden:

1. Zorg ervoor dat het iets is wat je niet in een gewone tekst zou typen.
Ik zet er bijvoorbeeld altijd een ; voor. Want ;btw ga ik nooit zomaar in een tekst typen. Als ik dat leesteken al gebruik, dan is die altijd gevolgd door een spatie. Je kan bijvoorbeeld ook & of § gebruiken.

2. Kies afkortingen die je gemakkelijk kan onthouden.
Want hoe langer je de app gebruikt, hoe meer afkortingen. Je kan ze altijd wel terugvinden in de app zelf, maar het is nog gemakkelijker als je ze kan onthouden.
In de video zie je een aantal van mijn afkortingen, maar go nuts met je eigen logische ideeën.

Enkele voorbeelden:

  • ;btw → btw-nummer
  • ;nee → mijn standaard antwoord op aanvragen voor VA-opdrachten
  • ;emu → e-mailadres Unclouded
  • ;banku → rekeningnummer Unclouded

TextExpander op je smartphone?

TextExpander is vooral bedoeld voor gebruik op desktop of laptop. Maar je kan sinds kort de app ook downloaden op je iPhone of iPad. Android-gebruikers moeten nog even wachten, maar die komt er misschien in de toekomst ook nog aan.

Ga ook aan de slag met TextExpander

TextExpander is een betalende tool, maar het is één van die tools die ik écht dagelijks gebruik. De kleine maandelijkse abonnementsprijs is dat voor mij meer dan waard. Hij heeft mij al ontzettend veel opzoekwerk bespaard. Probeer het zelf uit en ontdek hoe deze kleine krachtpatser jouw leven een stukje gemakkelijker maakt.

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This