fbpx

Vier onmisbare chrome-extensies

Al jaren ben ik verknocht aan Google Chrome als browser. Het is begonnen met de snelheid, in haar begindagen was Chrome een veel snellere browser dan het toenmalige Internet Explorer. Google Chrome was ook de eerste browser die met tabbladen werkte en de mooie synchronisatie met alles in je Google-account was een enorm pluspunt.

Door de jaren heen zijn die verschillen natuurlijk wat vervaagd. Microsoft Edge is bijvoorbeeld gebaseerd op dezelfde Chromium-engine als Google Chrome. In mensentaal: Edge en Chrome hebben hetzelfde lichaam, maar dragen andere kledij. Toch blijft Google Chrome, waarschijnlijk meer uit gewoonte dan uit noodzaak, mijn favoriete browser.

Chrome-extensies, extra opties in je browser

Één van de redenen hiervoor is de enorme hoeveelheid extensies die je aan Google Chrome kan koppelen. Een extensie is een uitbreiding die iets extra toevoegt aan je browser. Vergelijk het met een auto die je kan uitrusten met verschillende extra opties.

Ik heb ze eens even geteld, en op dit moment heb ik maar liefst 40 extensies geïnstalleerd in Google Chrome. Die zijn niet allemaal even interessant, en het is ook niet altijd een goed idee om er heel veel te hebben staan, want ze kunnen de werking van je browser wat vertragen. Dus af en toe eens grote kuis houden is zeker aangewezen.

Een kleine greep uit mijn extensies: een tool voor het detecteren van kleuren en lettertypes die gebruikt worden op de websites die ik bezoek, een eenvoudige alarmklok voor als ik de tijd niet uit het oog mag verliezen, een pomodoro-timer die mij helpt geconcentreerd te werken en af en toe pauze te nemen, een tooltje dat ervoor zorgt dat een deel van het bedrag dat ik in bepaalde webshops spendeer wordt geschonken aan de ouderraad van de school, een paswoordmanager, een screenshottool, …

Ik heb vier van mijn meest gebruikte extensies eruit gepikt om te bespreken. Onderaan krijg je ook nog een kleine demonstratie.

Vier onmisbare Chrome-extensies

Notion Web Clipper

Vier onmisbare chrome-extensies - Notion Web Clipper - Unclouded Blog

Een recept rechtstreeks naar mijn receptendatabase sturen, een artikel dat ik nog wil lezen in mijn read later-list zetten, een blogpost die mij inspireert aan mijn swipe file toevoegen, … Met één klik (enfin om eerlijk te zijn zijn het er een stuk of drie) stuur ik de url en de inhoud van de webpagina rechtstreeks naar de juiste database in Notion.

Meer info: Notion web clipper

Push Bullet

Vier onmisbare chrome-extensies - Push Bullet - Unclouded Blog

The app you never know you needed, wordt deze wel eens genoemd. Pushbullet is een combinatie van apps op al je toestellen en een chrome-extensie. Al deze apps samen kunnen heel snel informatie aan elkaar doorspelen. Een soort magisch luik tussen je laptop, je tablet en je smartphone zeg maar. Een foto van je smartphone snel naar je laptop doorsturen, een url van je laptop naar je tablet verzenden, een smsje typen vanop je laptop, je smartphone-meldingen in je browser ontvangen, … Dat zijn allemaal dingen die je kan doen met Pushbullet.

Meer info: Pushbullet

Inssist

Vier onmisbare chrome-extensies - Inssist - Unclouded Blog

Instagram gebruiken op je laptop zoals op je smartphone. Je kan foto’s, stories en video’s posten én plannen vanaf je laptop, feeds en stories van anderen bekijken, berichten sturen, reageren, … Inssist geeft je bovendien interessante informatie over je eigen account of andere (openbare) accounts zoals een credibility rate, posting times, engagement, … Voor veel dingen is de app op je smartphone handiger en interessanter, maar Inssist heeft toch ook wel echt een enorme meerwaarde.

Meer info: Inssist

Forest

Vier onmisbare chrome-extensies - Forest - Unclouded Blog

Een extensie om minder afgeleid te zijn is Forest. Je kiest welke websites je wilt blokkeren, hoe lang je ongestoord wilt werken en deze app laat een virtuele boom groeien in jouw al even virtuele bos. Wil je toch absoluut je tijd gaan verdoen op Facebook? Dat kan, maar dan gaat je boompje dood en staat er een dode boom in jouw bos. Een beetje gamification terwijl je werkt en als je goed je best gedaan hebt, dan heb je aan het einde van de week en mooi bos bij elkaar gespaard. Bestaat ook als app voor op je smartphone.

Meer info: Forest

 

Hoe werken Chrome-extensies?

 

🔖 Lees ook: Little helpers: 3 handige Chrome extensies uitgelegd

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This