fbpx

Waarom je Excel moet dumpen voor Notion!

Excel, dat was jarenlang mijn toptool. “Daar heb ik een excelleke voor!”, was mijn standaardantwoord als iemand vroeg hoe ik bepaalde gegevens bijhield. Excel was voor mij vaak meer een database dan een rekenblad.

Wat ik zoal bijhield in Excel:

 • Mijn content planner

 • Een klantenlijst

 • Een leeslijstje

 • Mijn vakantiechecklist

 • Verschillende adressenlijsten

 • Een tijdsegistratie

 • Statistieken van websitebezoekers, social media, …

En toen kwam Notion, uiteraard, daar heb je hem weer! 😄 En bleek dat veel van die Excellekes naar Notion konden worden gemigreerd en dat Notion daar veel beter voor was.

Excel is geweldig, maar Notion is (meestal) nog geweldiger

Excel volledig overboord gooien is een beetje overdreven. Excel is namelijk geweldig, als rekenblad, om draaitabellen, grafieken, ingewikkelde berekeningen te maken. Maar daar waar je vaak Excel gebruikt om lijsten te maken, gegevens bij te houden, … zonder de krachtige rekenmogelijkheden van Excel te gebruiken, daar is Notion echt een enorme meerwaarde

In Notion werk je met databases en die zijn fantastisch. En wel hierom:

 1. Waar je in Excel werkt met kolommen, werk je in Notion met zogenoemde “properties”. In Excel kan je kiezen tussen verschillende soorten gegevens (getallen, valuta, tekst, data, …), maar in Notion werkt je daarnaast ook met checkboxen, selectielijsten, personen, …

 2. In Notion leg je makkelijk links tussen verschillende tabellen.

 3. Ook in Notion kan je met formules werken en wie een beetje thuis in het maken van formules in Excel, zal hier in Notion zeker ook weg me geraken. De manier om een formule te gebruiken en ingewikkeldere formules op te bouwen is namelijk zeer gelijkaardig aan hoe je dat aanpakt in Excel. Toegegeven, Excel is hierin nog een miljoen keer krachtiger, maar toch kom je in Notion ook al een heel eind.

 4. Het beste aan Notion, en hier kan Excel absoluut niet aan tippen, is de manier waarop je je database op verschillende manieren kan bekijken (tabel, kanban-board, kalender) waarbij elke view nog eens gefilterd en gesorteerd kan worden zoals jij dat wil.

 5. Elk item uit je database is een pagina op zichzelf waarop je alle informatie kan plaatsen die je nodig hebt.

Importeren

Je kan je bestaande Excel-bestanden netjes in Notion importeren met de import-knop links onderaan. Je kiest dan voor “CSV” en selecteert het betreffende bestand vanuit je verkenner.

Notion haalt netjes alle gegevens binnen en kiest waar mogelijk al het juiste property-type. Al kan Notion jouw hulp daar wel gebruiken en ga je alle properties toch best even kritisch bekijken en van type veranderen waar nodig.

Exit Excel?

Niet helemaal dus, maar wel voor een heel groot deel. Wat mij betreft toch! Ik heb helemaal mijn weg gevonden in de databases van Notion. Ook wat de formules betreft geraak ik er vlotjes mee waar ik wil geraken. Wat niet wil zeggen dat ik Excel nooit meer ga gebruiken, maar toch enkel nog in zeer specifieke gevallen.

“Dat zit in Notion!”, is dus nu mijn antwoord als iemand vraagt hoe ik bepaalde gegevens bijhoud. De eye rolls krijg ik er gratis bij (daar is ze weer met hare Notion 🙄)!

En jij? Ben jij al overgeschakeld op Notion of heb je nog een shitload aan Excellekes in je drive staan?

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This