fbpx

Win tijd door tekstfragmenten te automatiseren met text expanders

Ben jij het ook zat om veelgebruikte tekst steeds opnieuw te moeten typen? Elke keer (bijna) hetzelfde antwoord op een mail? Elke keer opnieuw je bedrijfsgegevens (en wat was nu je bankrekeningnummer ook alweer)? Elke keer dezelfde hashtags bij je instagram-post? Elke keer hetzelfde WhatsApp-berichtje?

Standaard-tekst kan je in geautomatiseerde tekstfragmentjes gieten die je met één klik of met een korte code invoegt in je mail, whatsapp, social media-post, … Waar je maar wil.

Er bestaan verschillende text expanders, voor verschillende platformen. Ik zet er enkele op een rijtje.

TextBlaze (google chrome)

Met voorsprong mijn favorietje, maar enkel te gebruiken in de Chrome-browser. Er bestaat een gratis versie van (die voor mij nog steeds ruimschoots voldoet) en een betalende versie.

Je koppelt tekstfragmenten aan een shortcut, dit is een “/” met daarachter één of meerdere zelfgekozen letters. Typ je in een tekst in je browser deze shortcut, dan wordt automatisch het bijbehorende tekstfragment ingevoegd.

Zo staat “/btw” bij mij bijvoorbeeld voor mijn BTW-nummer, “/bank” voor mijn bankrekeningnummer en “/geg” voor de volledige opsomming van mijn bedrijfsgegevens (naam, adres, website, mailadres, telefoonnummer, BTW- en bankrekeningnummer).

Eens ingevoegd kan je uit deze tekst nog dingen wissen, toevoegen of wijzigen.

Als je je shortcut niet meer kent, kan je de fragmenten ook invoegen met je rechtermuisknop.

Omdat TextBlaze enkel werkt in je Chrome-browser, kan je het niet gebruiken in geïnstalleerde programma’s als Outlook of Word. Het werkt wel superhandig wanneer je, zoals ik, veel in de cloud werkt: Gmail, de cloud-versie van Word, Google Docs, facebook, deze blog, mijn facturatieprogramma, …

Een account aanmaken en TextBlaze installeren doe je hier.

TextBlaze

Texpand (Android) – shortcuts (iphone)

Je zet je tekstfragmenten in de app, geeft ze een afkorting (hier zonder “/”) en wanneer je de afkorting typt in een andere app krijg je een pop-up waarmee de je volledige tekst kan invoegen.

In Textpand doe je dat door te tikken in de pop-up.

Bij iPhone typ je een spatie om de volledige tekst in te voegen, net zoals bij het auto-aanvullen.

Texpand is gratis voor Android en vind je hier.

Shortcuts vind je bij de instellingen van je toetsenbord in je iPhone.

Text Expander Texpand

Alternatieven

  • In Outlook kan je gebruik maken van Snelonderdelen, die vind je in het tabblad Invoegen, in de groep Tekst.

  • Wil je een textexpander die je kan gebruiken in alle programma’s van je Mac of Windows-computer en niet enkel in de Chrome-browser, dan is TextExpander misschien iets voor jou. Deze tool kan geïnstalleerd worden op iPhone, Mac, Windows en Chrome. Je kan hem een maand gratis uittesten, daarna kost hij $3,33 per maand.

  • Gebruik je WhatsApp Business, dan zit daar een textexpander-functie in.

🔖 Kijktip: Bespaar jezelf opzoek- en schrijfwerk met TextExpander (video)

Tip

Een textexpander in gebruik nemen kost wat tijd, je moet immers elk fragment er zelf inzetten. Om hier zo weinig mogelijk tijd aan te verliezen kan je er een gewoonte van maken om, elke keer als je een tekstfragment typt waarvan je denkt dat je het nog wel eens nodig zou kunnen hebben, dit fragment te kopiëren en te plakken in je textexpander.

Weetje

Text Blaze houdt een leuk statistiekje bij dat mij vertelt dat ik 7,20 uur per jaar win door Text Blaze te gebruiken. En hier wordt dan nog enkel rekening gehouden met de tijdswinst van het typen van de shortcut t.o.v. de volledige tekst. De tijd die ik steek in opzoeken of nadenken over wat ik moet typen wordt niet meegerekend.

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This