fbpx

Steek je je tijd in het zoeken of in het organiseren (van je digitale stuff)?

Ken je Dilemma op Dinsdag? Dat is een facebook-pagina waar je elke dinsdag een hilarisch dilemma voorgeschoteld krijgt. In Rotterdam kochten we de papieren versie voor onze 9-jarige die ook wel van een dilemmaatje hier en daar houdt (vooral tijdens wandelingen 😆).

Afgelopen weekend kreeg ik dit dilemma voorgeschoteld:

dilemma - unclouded blog

Ik moest daar niet heel lang over nadenken… Trouwens: wie wil er nu voortdurend een motiverende coach langs zich hebben staan 😆.

Maar stel je toch eens voor…

  • Schat, waar zijn mijn sleutels? CTRL+F!

  • Mama, ik vind mijn duikbril niet. CTRL+F!

  • Waar heb ik mijn e-reader nu weer gelegd? CTRL+F!

Wat een zaligheid…

Zoeken of organiseren?

Maar alle gekheid op een stokje. Steek jij je tijd liever in zoeken of in organiseren?

In het echt leven is dat voor mij sowieso organiseren. Ik hou van een opgeruimd huis en ik wil geen tijd verdoen aan zoeken, ik vind het vreselijk als iemand iets op de verkeerde plek weglegt, zoeken vind ik zo hard tijdverlies.

Maar in mijn digitale leven is dat helemaal anders.

Ik organiseer mijn mails nooit in mapjes. Ik archiveer ze. Lees dit maar eens als je wil weten wat ik daarmee bedoel.

Ik organiseer mijn foto’s nooit in albums. Ze worden automatisch gebackupt in Google Photos.

En als ik iets nodig heb? Dan gebruik ik de zoekfunctie!

Mails zoek ik op kernwaarden, of de afzender, of een datumbereik.

Foto’s zoek ik op de persoon die er op staat, of een onderwerp dat duidelijk zichtbaar is, of een plaats waar ze getrokken zijn of een datum(bereik). De zoekfunctie van Google Photos is echt waanzinnig.

9 keer van de 10 vind ik binnen de paar minuten wat ik zocht, af en toe moet ik wat langer zoeken, maar nooit weegt de tijd die ik nodig heb om te zoeken op tegen de tijd ik nodig zou hebben om te organiseren. En vind je het dan sowieso sneller, als alles georganiseerd is. Dat is ook nog maar de vraag.

In de verkenner op mijn laptop gebruik ik nog een mappenstructuur. Dat is een gewoonte die nog stamt uit de tijd dat zoek-functies nog niet zo gesofisticeerd waren én de zoekfunctie in de verkenner is ook echt vreselijk traag. Ik merk wel dat ik hier steeds minder submappen gebruik, dat ik door het gebruik van Notion ook steeds minder bestanden heb en dat ik steeds vaker online in mijn Google Drive ga zoeken dan via de zoekfunctie van de verkenner.

Hoe doe jij dat? Ga jij zoeken of organiseren? (Of kies je voor die motiverende coach?)

Unclouded

Tech shizzle tips en tricks rechtstreeks in je inbox

Automatisatie, tools, systemen: er is zoveel technische shizzle out there! In de Unclouded nieuwsbrief filter ik de interessantste tips en tricks eruit voor jou en deel ik plezante behind-the-scenes. Schrijf je nu in voor de enige tech-nieuwsbrief die je niet in slaap wiegt!

En word je toch geen tech-fan, dan is er zelfs een uitschrijf-knop voorzien.

Pin It on Pinterest

Share This